De bästa ur två professionella ljudprogram.

Jag älskar att jobba som ljudtekniker och hitta nya smarta lösningar som kan underlätta för en själv under kvällen.

Logic

Idag jobbar vi med två ljudprogram för att få ut det mesta av dem båda. Vi använder Logic Pro 9 som DAW program och som master Timecode enhet. Vi lägger alltså in våra ljudspår i Logic för att sedan kunna skicka tidskod till vår ljusdator. Logic funkar hur bra som helst till just det här att spela upp/Spela in material och kunna hoppa i tidskoden vid programmering och under show om det behövs. Det ända jag tycker att Logic inte är jätte bra till är att spela upp bakgrundsmusik. När jag spelar upp bakgrundsmusik vill jag kunna styra vilka låtar som spelas när var och hur så man kan dra ihop eller förlänga en showkväll om det behövs. Det är ganska svårt att göra snyggt i Logic med tanke på att det inte går riktigt att göra en snygg fade mellan två låtar som man inte har förbestämt och testat innan. Det är här Qlab kommer in i bilden och tar över.

Qlab

Qlab använder vi som en samlings program för musik video och ljusstyrning. Det är även i Qlab bakgrundsmusiken spelas upp och programmet har en massa bra fade funktioner och loop funktioner som gör att man kan ha bestämda låtar spelandes och på ett snyggt sätt starta en q låt när som helst. Detta gör Qlab till kanske det mest viktigaste programmet vi har idag eftersom det är det programmet som samlar alla olika delar och styr dem snyggt. Det ända som Qlab saknar idag är en tidslinjefunktion. Det finns inte riktigt att bra sätt att spela upp en låt och få ut tidskod på ett stabilt sätt. Vist man kan starta tidskod samtidigt som man startar ett ljudspår men om man hoppar i ljudspåret så hoppar inte tidskoden med utan går för sig själv. Det här är sällan ett program eftersom man sällan hoppar i musiken under en show men vad som helst kan hända och om jag då inte kan hoppa till ett specifikt ställe och veta att tidskoden hänger med därifrån tycker inte jag att det är ett stabilt sätt att arbeta på. Men till många ändå mål klarar man sig mycket längre med Qlab än vad man gör med Logic.

Det här fick mig att tänka kan det gå att göra dem här programmen ihop så man får ut det bästa av dessa båda program? Vi har nu provat olika sätt under ett år och ska prova ytterligare ett sätt snart och se vilket vi tycker passar bäst.

Version 1

Det första sättet vi testade på var att bara köra med Qlab men det var då vi upptäckte att tidskoden hängde med om man hoppade i musiken. Detta skedde under en repetition så det var ingenting som störde oss under showen men det var nog störande att inte kunna hoppa till sista låten av en medley och få se repetitionen med rätt ljussättning.

Version 2

Det andra sättet vi testade med var att Qlab skickade ut tidskod till Logic som sedan spelade upp alla musikspår och som i sin tur skickade ut tidskoden till ljusbordet. Den här uppsättningen är den vi kör på idag och funkar helt okej. Det betyder att vi egentligen bara kör showmusiken från Logic och allt annat från Qlab. Det som är jobbigt med den här uppbyggnaden är att Qlab vet inte när Logic har spelat klart en låt så man får räkna ut själv när Qlab ska pausa tidskoden vilket kan vara lite jobbigt om man förlänger en medley och inte tänker på att Qlab som då ändra sin paus Q. Ett annat problem som faktiskt har skett live är att Qlab har råkat starta två tidskoder samtidigt vilket gjorde att Logic fick spel och började pitcha musiken okontrollerbart upp och ner. Lät ganska roligt men både jag och artisterna fick lite panik och undrade just vad som hade hänt. Så efter den incidenten så började jag leta efter en bättre lösning och det är den jag kommer testa nu efter jul.

Version 3

Den sista lösningen och förhoppningsvis den bästa är att jag har hittat ett sätt att via Qlab starta Logic utan att använda tidskod. Detta är typ som att jag klickar på mellanslag i Logic och startar projektet men nu är det då istället Qlab som gör detta. Qlab kan inte bara starta Logic utan även gå till vissa utsatta markeringar. Detta gör att jag bara behöver använda två midikods triggers. En som bestämmer vilken marker jag ska gå till och en annan som bestämmer att Logic ska starta.
Det ända som jag inte kunde inte någon information om, tills för ca 1timme sedan, var om Logic kunde pausa projektet automatiskt när en medley är klart.
Detta gör att Qlab bara startar Logic och Logic pausar automatisk efter medleyt är slut och kan till och med starta bakgrundsmusik i Qlab via midi som man då lägger innan paus momentet.

Jag åter kommer ev. med en instruktion om man kan skulle sätta upp det här om någon vill veta.

 

Mvh
Mathias Halén

Comments are closed.